Arama

Eskişehir’de maden yatırımı için acele kamulaştırma kararı alındı

Sivrihisar ve Beylikova’daki toryum ve nadir toprak elementleri sahasında ihtiyaç duyulan taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı alındı

31/08/2026 09:53 | Son Güncelleme : 31/08/2026 11:12 | Okunma Sayısı : 22 | Esra Yavuz


Eskişehir’de maden yatırımı için acele kamulaştırma kararı alındı

Eskişehir’in Sivrihisar ve Beylikova ilçelerinde Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek madencilik faaliyetleri için yeni bir karar alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan acele kamulaştırma kararı, 31 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Kararla birlikte maden sahası, üretim tesisleri ve bunlara bağlı alanlar için ihtiyaç duyulan taşınmazların kamulaştırılması süreci başladı.

11690 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Sivrihisar ilçesine bağlı Karkın Mahallesi ile Beylikova ilçesine bağlı Okçu ve Kızılcaören mahallelerinde bulunan çok sayıda taşınmaz yer alıyor. Belirlenen arazilerin acele kamulaştırma işlemlerini Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü yürütecek.

Kararın temelinde bölgede bulunan önemli maden kaynaklarının değerlendirilmesi bulunuyor. Resmî Gazete’de yer alan bilgilere göre çalışmalar, Sicil:1075 sayılı IV. Grup maden sahasında gerçekleştirilecek. Sahada bulunan toryum, barit, florit ve nadir toprak elementlerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla çeşitli madencilik ve üretim faaliyetleri yürütülecek.

Kamulaştırma yalnızca madenlerin çıkarılacağı alanlarla sınırlı olmayacak. Yatırımın farklı bölümlerinde kullanılacak araziler de karar kapsamına alındı. Buna göre açık ocak proje alanları, çıkarılan toprak ve malzemenin döküleceği sahalar ile bağlantı yolları için ihtiyaç duyulan taşınmazlar kamulaştırılacak.

Ayrıca çıkarılan cevherlerin depolanacağı alanlar da projede yer alıyor. Tüvenan cevher ve düşük tenörlü cevher stok alanlarının yanı sıra atık barajı için gerekli taşınmazların da kamulaştırılması öngörülüyor.

Projenin üretim bölümünde kullanılacak alanlar da kararda ayrıntılı şekilde sıralandı. Endüstriyel üretim tesisleri, yardımcı tesisler, altyapı tesisleri ve idari binaların kurulacağı alanlar acele kamulaştırma kapsamına dahil edildi. Böylece madenin çıkarılmasından depolanmasına ve işlenmesine kadar yatırım için ihtiyaç duyulan farklı alanların hazırlanması hedefleniyor.

Acele kamulaştırma işlemleri, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesine göre gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Ağustos 2026 tarihinde alınan kararın 31 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla Sivrihisar’ın Karkın Mahallesi ile Beylikova’nın Okçu ve Kızılcaören mahallelerinde belirlenen taşınmazlar için kamulaştırma süreci resmiyet kazandı.

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı

Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı

Erasmus+ kapsamında yürütülen "Eğitim Perspektifinden Yetişkin Romanların İhtiyaçlarının Anlaşılması" projesinin ikinci ulusötesi toplantısı Eskişehir'de gerçekleştirildi.

4 hafta önce
Porsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti

Porsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti

Eskişehir'in simgelerinden Porsuk Çayı'nın Sümer Mahallesi'nden geçen bölümünde su yüzeyinde biriken plastik şişe, ambalaj ve karton bardaklar çevre kirliliğine neden oldu.

4 hafta önce
Kaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı

Kaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı

Eskişehir kent merkezinde kaldırıma park edilen bir otomobil, yayaların geçişini engelledi. Vatandaşlar, özellikle engelli bireyler, yaşlılar ve bebek arabası kullanan aileler için tehlike oluşturan görüntüye tepki gösterdi.

4 hafta önce
Yorumlar