Sorkun çömleklerine ilgi yeniden arttı: Doğal yaşama dönüş mutfaklara yansıdı
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sorkun Mahallesi’nin geleneksel el yapımı çömlekleri, doğal ürünlere yönelik ilginin artmasıyla yeniden mutfaklarda tercih edilmeye başladı. Çömlekçi esnafı Zeynep Toprak, Sorkun çömleklerinin üretim sürecini ve dayanıklılığının sırrını anlattı.
11/09/2026 10:27 | Son Güncelleme : 11/09/2026 12:17 | Okunma Sayısı : 22 | Enes Atkan
Doğal ve geleneksel ürünlere yönelik ilginin artması, geçmişten günümüze ulaşan çömlekçilik zanaatına da yansıdı. Eskişehir’de Hamamyolu Caddesi’nde çömlek dükkânı işleten 43 yaşındaki Zeynep Toprak, vatandaşların özellikle yemek pişirmede kullanılan toprak kaplara yeniden yönelmeye başladığını söyledi.
Mihalıççık’ın Sorkun Mahallesi’nde üretilen el yapımı çömleklerin kendine özgü toprağı ve üretim yöntemiyle öne çıktığını belirten Toprak, ürünlerin hazırlanmasının mevsim şartlarına göre günler sürebildiğini ifade etti.

Sorkun çömleğinin sırrı kızıl toprakta
El yapımı ürünleri dayanıklılığı nedeniyle tercih ettiklerini söyleyen Toprak, çömleğin üretiminde yaklaşık 40-45 metre derinlikten çıkarılan özel bir kil kullanıldığını belirtti.
Toprak, “Biz buna ‘sır’, aynı zamanda ‘kızıl’ deriz. Çömleğimiz şekil alıp 1-2 saat kuruduktan sonra üzerine bu kızıl maddeyi sürüyoruz. Bu işlem hem çömleğin karakteristik rengini veriyor hem de yapısını güçlendiriyor” dedi.
Kuruyan çömleklerin 600 ile 1000 derece arasındaki sıcaklıklarda veya doğrudan odun ateşinde pişirildiğini aktaran Toprak, üretimin oldukça zahmetli olduğunu dile getirdi.
İlk kullanım öncesi yağlama önerisi
Çömleklerin kullanım ömrünü artırmak için ilk kullanım öncesinde uygulanabilecek yöntemi de anlatan Toprak, ürünün iç kısmının ayçiçek yağıyla yağlanarak ev fırınında yaklaşık 10 dakika ısıtılmasını önerdi.
Bu işlemin toprağın gözeneklerinin kapanmasına yardımcı olduğunu belirten Toprak, böylece çömleğin sızdırmazlığının ve kullanım ömrünün artırıldığını ifade etti.
Üretim süresini hava şartları belirliyor
Geleneksel üretimde hava şartlarının önemli olduğunu söyleyen Toprak, yaz aylarında ürünlerin birkaç saat içerisinde kurumaya başladığını, kış döneminde ise kurutma işleminin kapalı ve ısıtılan alanlarda gerçekleştirildiğini anlattı.
Kış şartlarında bir çömleğin hazır hale gelmesinin yaklaşık 4 günü bulabildiğini belirten Toprak, tüm üretim aşamalarının ise bir haftaya kadar uzayabildiğini kaydetti.
“Mutfaklarda eskiye dönüş var”
Toprak kaplara olan talebin yeniden yükseldiğini dile getiren Zeynep Toprak, “Günümüzde doğal yaşama geri dönüşle birlikte çömlek tencere ve tavalara ilgi yeniden arttı. Çömlekte pişen yemeğin o kendine has doğal lezzeti hiçbir tencerede bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların da Sorkun çömleklerine yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Toprak, ürünlerin hem ocakta hem de fırında kullanılabildiğini belirtti.

Bunlar da ilginizi çekebilir
Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı
Erasmus+ kapsamında yürütülen "Eğitim Perspektifinden Yetişkin Romanların İhtiyaçlarının Anlaşılması" projesinin ikinci ulusötesi toplantısı Eskişehir'de gerçekleştirildi.
1 ay öncePorsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti
Eskişehir'in simgelerinden Porsuk Çayı'nın Sümer Mahallesi'nden geçen bölümünde su yüzeyinde biriken plastik şişe, ambalaj ve karton bardaklar çevre kirliliğine neden oldu.
1 ay önceKaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı
Eskişehir kent merkezinde kaldırıma park edilen bir otomobil, yayaların geçişini engelledi. Vatandaşlar, özellikle engelli bireyler, yaşlılar ve bebek arabası kullanan aileler için tehlike oluşturan görüntüye tepki gösterdi.
1 ay önce