Emlak ilanlarında yeni dönem: Sözleşme biterse ilan otomatik kaldırılacak
Gayrimenkul ilanlarında e-Devlet üzerinden yürütülen yetkilendirme sisteminin kapsamının genişletilmesi planlanıyor. Üzerinde çalışılan düzenlemeyle emlakçı ve mülk sahibi arasındaki yetkilendirme sözleşmesinin elektronik sisteme taşınması, sözleşme sona erdiğinde ilgili ilanın otomatik olarak yayından kaldırılması hedefleniyor. Bir taşınmaz için yalnızca tek emlak işletmesine yetki verilmesi seçeneği de değerlendiriliyor.
25/09/2026 11:40 | Son Güncelleme : 25/09/2026 12:08 | Okunma Sayısı : 16 | Enes Atkan
Gayrimenkul sektöründe ilan verme ve yetkilendirme süreçlerini doğrudan etkileyecek yeni düzenlemeler gündemde. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) kapsamının genişletilmesiyle mülk sahipleri ve emlak işletmeleri arasındaki yetki sürecinin daha kapsamlı şekilde elektronik ortamdan takip edilmesi amaçlanıyor.
Mevcut sistemde taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden kendilerine ait gayrimenkulü seçerek yetki belgesine sahip emlak işletmelerine ilan yayımlama izni verebiliyor. Böylece taşınmaz sahibi ile ilanı yayımlayan işletme arasındaki yetki ilişkisi doğrulanabiliyor.
Yetkilendirme sözleşmeleri elektronik ortama taşınacak
Üzerinde çalışılan yeni modelde mülk sahibi ile emlak işletmesi arasında yapılan yetkilendirme sözleşmesinin de sisteme entegre edilmesi hedefleniyor.
Düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde emlak işletmesinin yalnızca ilan verme yetkisine sahip olup olmadığı değil, taşınmazı hangi sözleşmeye dayanarak pazarladığı da elektronik ortam üzerinden takip edilebilecek.
Sözleşme sona erdiğinde ilan da kaldırılacak
Planlanan değişikliğin dikkat çeken başlıklarından biri ilanların otomatik olarak yayından kaldırılması olacak. Mülk sahibi ile emlak işletmesi arasındaki sözleşmenin sona ermesi veya iptal edilmesi durumunda, sözleşmeye bağlı ilanın da otomatik olarak yayından kaldırılması hedefleniyor.
Böylece taşınmazı pazarlama yetkisi sona eren emlak işletmelerine ait eski ilanların platformlarda kalmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Tek emlakçı seçeneği değerlendiriliyor
Mevcut uygulamada mülk sahipleri aynı taşınmaz için birden fazla emlak işletmesine ilan yayımlama yetkisi verebiliyor. Yeni sistem kapsamında bir gayrimenkul için yalnızca tek emlak işletmesine yetki verilmesi seçeneği de değerlendiriliyor.
Ancak bu konuda henüz kesinleşmiş bir karar bulunmuyor. Düzenlemenin küçük ve orta ölçekli emlak işletmeleri üzerindeki olası etkilerinin de değerlendirilmesi bekleniyor.
Yabancı mülk sahiplerinin ilanlarında kullanılacak yeni doğrulama yöntemleri ile gayrimenkul satışlarında para transferini daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan Güvenli Ödeme Sistemi de üzerinde çalışılan diğer başlıklar arasında yer alıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir
DEVA Partili Özkarayanık’tan Habil Dökmeci’ye destek: “Partisine sahip çıktı”
DEVA Partisi Tepebaşı İlçe Başkanı Mustafa Özkarayanık, CHP’den ayrılmayacağını açıklayan Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci’ye destek verdi.
1 ay önceAnkara’dan tasarruf freni: Eskişehir’de belediyelerin projeleri ne olacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 2027-2029 Dönemi Kamu Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi, kamuda yeni yatırımlara yönelik sıkı tasarruf döneminin işaretini verdi.
1 hafta önceDünya Devlerinin Arasında Tek Türk: Eskişehir’den Bülent Görenek
Kalp ritim bozukluklarının tedavisinde mevcut kılavuzların yeterli yanıt vermediği klinik durumları ele alan uluslararası bilimsel bildiri, Heart Rhythm dergisinde yayımlandı. Dünyanın farklı ülkelerinden uzmanların hazırladığı çalışmanın yazım kurulunda Türkiye’den Prof. Dr. Bülent Görenek yer aldı.
1 hafta önce