Arama

Eskişehir’in 59 kilometrelik Kuzey Çevre Yolu için kritik onay çıktı

Eskişehir’in Kuzey Çevre Yolu ihtiyacını karşılayacak Bursa-Ankara Otoyolu projesine onay verildi. Projede ihale süreci başladı.

05/09/2026 10:01 | Son Güncelleme : 05/09/2026 11:34 | Okunma Sayısı : 27 | Esra Yavuz


Eskişehir’in 59 kilometrelik Kuzey Çevre Yolu için kritik onay çıktı

Eskişehir’in uzun süredir gündeminde bulunan 59 kilometrelik Kuzey Çevre Yolu ihtiyacını karşılayacak Bursa-Ankara Otoyolu projesinde önemli bir aşamaya geçildi. Projenin yapımına Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından onay verildi. Onayın ardından otoyol için ihale sürecinin de başladığı öğrenildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilmesi planlanan Bursa-Ankara Otoyolu, Ankara-İzmir Otoyol Ağı ile bağlantılı olacak. Projenin tamamlanmasıyla Bursa’nın doğrudan Anadolu yönüne bağlanması hedeflenirken, güzergâh Eskişehir ulaşımı açısından da önemli bir görev üstlenecek.

Yeni otoyol, Eskişehir’in şehir içinde kalan mevcut çevre yolundaki araç yoğunluğunun azaltılmasını sağlayacak. Özellikle Bozüyük ile Sivrihisar yönündeki araçların yeni güzergâhı kullanabilmesiyle mevcut çevre yolunun yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor.

Hazırlanan projeye göre otoyol güzergâhı Bozüyük’ün kuzeyinden başlayacak. Buradan Eskişehir’in kuzeyine ulaşacak olan yol, Alpu ve Beylikova ilçelerinin yakınından ilerleyecek. Otoyol daha sonra Sivrihisar’a bağlanacak. Böylece Eskişehir’in kuzeyinden geçen yeni bir ulaşım hattı oluşturulacak.

Bursa-Ankara Otoyolu projesinin 2026 yılı sonuna kadar ihaleye çıkarılması planlanıyor. İhale ve yapım sürecinin planlandığı şekilde ilerlemesi halinde otoyolun yaklaşık 3-4 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının verdiği onayın ardından projeyle ilgili yasal ve uygulamaya yönelik işlemler yürütülecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından otoyolun teknik, idari ve mali şartları hazırlanacak. Bu aşamada projenin nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılar netleştirilecek.

Hazırlık sürecinde otoyolun işletme süresi, araç garantileri ve ücret tarifeleri de belirlenecek. Şartların hazırlanmasının ardından ulusal ve uluslararası alanda ihale gerçekleştirilecek. İhaleye katılan firmaların teklifleri değerlendirmeye alınacak ve kamu açısından en uygun şartları sunan şirket belirlenecek.

Bakanlığın onayının ardından seçilen şirketle Yap-İşlet-Devret sözleşmesi imzalanacak. Sözleşmenin tamamlanmasıyla birlikte arazi teslimi yapılacak ve gerekli bölgelerde kamulaştırma işlemleri gerçekleştirilecek.

Yüklenici şirketin proje için gerekli finansmanı sağlamasının ardından otoyolun inşaatına başlanacak. Yapım çalışmalarının tamamlanmasından sonra yol üzerinde gerekli kontroller gerçekleştirilecek. Kontrollerin ardından Bursa-Ankara Otoyolu araç trafiğine açılacak.

Otoyolu yapan görevli şirket, yolu sözleşmede belirlenen süre boyunca işletecek ve bu dönemde elde edilen gelirleri toplayacak. Sözleşmede devlet garantilerinin bulunması halinde bu hükümler de belirlenen şartlar doğrultusunda uygulanacak.

İşletme süresinin sona ermesiyle birlikte otoyolun mülkiyeti devlete geçecek. Görevli şirket, yolu borç ve yükümlülüklerden arındırılmış, bakımları yapılmış ve çalışır durumda devlete bedelsiz olarak devredecek.

Projenin planlanan güzergâhı Bozüyük’ün kuzeyinden başlayarak Eskişehir’in kuzeyi, Alpu ve Beylikova yakınları üzerinden Sivrihisar’a kadar uzanacak. Eskişehir açısından projenin 59 kilometrelik bölümü, kentin uzun süredir gündeminde bulunan Kuzey Çevre Yolu ihtiyacını karşılayacak.

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı

Uluslararası Erasmus+ toplantısı Eskişehir'de yapıldı

Erasmus+ kapsamında yürütülen "Eğitim Perspektifinden Yetişkin Romanların İhtiyaçlarının Anlaşılması" projesinin ikinci ulusötesi toplantısı Eskişehir'de gerçekleştirildi.

1 ay önce
Porsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti

Porsuk Çayı'ndaki çöp kirliliği tepki çekti

Eskişehir'in simgelerinden Porsuk Çayı'nın Sümer Mahallesi'nden geçen bölümünde su yüzeyinde biriken plastik şişe, ambalaj ve karton bardaklar çevre kirliliğine neden oldu.

1 ay önce
Kaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı

Kaldırımı otomobille kapattı, yayalar yola inmek zorunda kaldı

Eskişehir kent merkezinde kaldırıma park edilen bir otomobil, yayaların geçişini engelledi. Vatandaşlar, özellikle engelli bireyler, yaşlılar ve bebek arabası kullanan aileler için tehlike oluşturan görüntüye tepki gösterdi.

1 ay önce
Yorumlar